GBS Veeweide
Scholengemeenschap Anderlecht
  • Home
  • Onze School
  • Ons schoolteam
  • Praktische Informatie
  • Projecten
  • Klasblogs
  • Educatieve Websites
  • Ouders
  • Contact
    • Mail ons

2.  In alle activiteiten staat het taalvaardigheidsonderwijs centraal.

Basisschool Veeweide is een Nederlandstalige school.  Ons taalvaardigheidsonderwijs vertrekt van de taalontwikkeling van een kind dat het Nederlands als moedertaal heeft.  Wij hanteren dezelfde normen en evalueren en testen op dezelfde wijze als scholen in Vlaanderen.  Het taalniveau in onze lessen is m.a.w. afgestemd op een Nederlandstalig kind.

Indien u als anderstalige ouder er voor kiest om uw kinderen in te schrijven in een Nederlandstalige school, dan vraagt u heel wat extra inspanningen van uw kind:

1.    De meeste anderstalige kinderen komen op school voor de eerste maal in aanraking met het Nederlands. Het Nederlands is m.a.w. niet hun moedertaal, maar de schooltaal.

2.    Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het Frans de dominante taal. D.w.z. dat als een kind in Brussel rondloopt en leeft, het in zijn dagelijkse context buiten de school veel meer in aanraking zal komen met het Frans, dan met het Nederlands.

Daarom moet je als anderstalige extra gemotiveerd zijn om in deze situatie Nederlands te leren.

Wat doet de school om dit leren te stimuleren?

-      In alle klassen wordt er dagelijks voorgelezen;

-      Bij de uitwerking van de thema’s is er aandacht voor specifieke doelwoorden. Doelwoorden zijn nieuwe woorden of verschillende woordsoorten die een rode draad vormen gedurende het volledige thema;

-      Dagelijks worden er activiteiten gepland die bijdragen tot een optimale ontwikkeling van de taalvaardigheid van onze kinderen: poppenkast, verteltafel, vertelhoek, luisterhoeken, interactieve activiteiten met de klaspop,…;

-      Wij zorgen er voor dat de taken die wij kinderen aanbieden functioneel en motiverend zijn.  De taken bieden ruimte voor interactie en coöperatieve werkvormen.  Er wordt gewerkt met heterogene groepssamenstelling.

Wat verwachten wij van u als ouder:

Als ouder kunt u de taalvaardigheid van uw kind zowel passief als actief stimuleren door na schooltijd  :

-       Nederlandstalige ontspanningsmogelijkheden te vinden (sportactiviteiten, voor Muziek, Woord en Dans, Academie voor Beeldende Kunsten,…);

-       kinderprogramma’s in het Nederlands te laten bekijken (bv. Ketnet, VTM K-zoom, Z@ppelin,…);

-       Nederlandstalige boeken, films en speelgoed aan te kopen,

-       naar de Nederlandstalige bibliotheek te gaan

Door als ouder zelf waarde te hechten aan het Nederlands, biedt u uw kind een aanzienlijke stimulans.  Daarom vragen wij u:

-      de schoolagenda, berichtenmap en het rapport in te kijken en te ondertekenen.

-      belangstelling te tonen voor de werken van uw kind en uw kind te ondersteunen bij het leren.

-      aanwezig te zijn op informatieve avonden en op individuele contacten, waar u de evolutie van uw kind met de leraren kan bespreken.

-      rekening te houden met de schoolafspraken en schoolregels.

-      rekening te houden met de Nederlandse taal in de school.

Terug
Powered by Create your own unique website with customizable templates.